Livestreamad begravning skänker glädje i sorgen

Magnus Forss på Capella Begravning och Juridik (fd. C.A. Roséns begravningsbyrå) i Linköping har 26 år i branschen och har ansvarat för över 2 000 begravningar. Men när hans egen mamma gick bort 92 år gammal ställdes ändå världen upp och ner på grund av covid-19-pandemin och de nya reglerna för folksamlingar. Det som skulle bli ett vackert avsked för en stor släkt och många goda vänner såg ut att gå om intet.

Men med hjälp av en iPad och en livestream via den egna begravningsbyråns hemsida fick alla som ville till slut vara med och ta farväl. Några på plats i kapellet och några framför skärmar runt om i Sverige och ute i Europa.

– Jag hade lovat mamma att hålla i hennes begravning och uppfylla hennes önskemål. Vi räknade med 130 gäster och det var viktigt för mamma att begravningen skulle vara öppen för alla och det skulle bjudas ordentligt i samband med minnesstunden. Det var så hon var i livet och så ville hon kommas ihåg av släkt och vänner, berättar Magnus.

– Men vi är en väldigt stor familj och mamma har flera syskon och många goda vänner kvar i livet. Med sju syskon som mellan oss har 22 barn och ännu fler barnbarn, och med allas våra respektive, förstod vi att det skulle bli omöjligt att komma under regelverket om max 50 personer i samma lokal. Inte en chans. Det kändes som om någon slog undan fötterna på oss när vi insåg av det inte skulle gå att uppfylla mammas önskan.

Livestream blev lösningen

Att fotografera och filma inne i en kyrka görs ju regelbundet och efter kontakt med Kristofer på Timecut insåg Magnus att det inte skulle vara några problem att filma och lägga ut begravningen i realtid och låta alla som ville följa den digitalt. Allt som behövdes var en mobil/iPad att filma med, en app och sedan en länk till den egna hemsidan där sändningen skedde.

– Att minnestunden får hållas senare när alla kan vara med kan inte hjälpas, det här blev ändå väldigt bra. Ingen vi har talat med har upplevt några tekniska problem utan det har fungerat perfekt.

Uppkopplingen är A och O

Börja med att kolla den trådlösa uppkopplingen där begravningen ska hållas så den håller. I nyare kapell är det ofta inget problem, men i gamla stenkyrkor kan det däremot vara svårt.

– Vi skickade ut en länk till alla inbjuda och förklarade hur lätt det är att följa begravningen via vår hemsida. Den spred sig sedan till ytterligare vänner till mamma och vi hade 171 unika besökare inne, och då var det bland dem många som såg den två och två och i några fall hade hela familjer samlats och tänt ljus och tittat tillsammans.

– Vi visste inte hur det skulle tas emot men det visade sig vara otroligt uppskattat. Direkt efter begravningen var det väldigt många som hörde av sig och tackade för att de hade haft möjlighet att följa begravningen på distans. Bland andra hörde flera av sig från den hjälporganisation i Rumänien som mamma stött under många år. De hade följt begravningen på plats i Rumänien och tackade för den här möjligheten. Det känns naturligtvis väldigt bra att det blev som mamma ville ha det. Visserligen med teknisk hjälp och på distans för många, men det viktiga var att alla som ville kunde vara med och ta farväl.

En tjänst för framtiden

– Vi hade inte valt att filma om det inte varit för covid-19, men nu känns det väldigt bra att alla kunde vara med och genom att filma blev det betydligt fler som kunde vara med än annars. När restriktionerna lyfts kommer det fortfarande vara många som inte kan delta på grund av att de är för gamla, sjuka eller kanske bor utomlands. Då kommer vi att fortsätta att erbjuda livestreamade begravningar för dem som så önskar.

– Nu under Corona har vi valt att inte ta extra betalt, men när det här har lagt sig kommer vi att erbjuda och sälja in den här produkten, och då mot en kostnad.

– Att det dessutom fungerar som bra reklam för vårt företag när många besöker vår hemsida för att delta gör ju heller inget.