Guide till de bästa platserna i skärgården

Guide till de bästa platserna i skärgården

Bild på den svenska skärgården

Fånga sommarkänslan på bästa sätt med en tur ut i skärgården! Vilken kust du än befinner dig på finns det otaliga smultronställen att välja mellan. Vi bjuder på sex härliga tips från norr till söder.

 

Norrbyskär, Ångermanland

Fyra mil söder om Umeå ligger Norrbyskär med vacker skärgårdsnatur, god mat, konst, kultur och aktiviteter som passar alla åldrar. Öarnas historia är en fascinerande berättelse om hur ett sågverkssamhälle byggdes upp från grunden på mindre än tio år, för att sedan försvinna lika plötsligt knappt 60 år senare.

Skaftö, Bohuslän

I Lysekils skärgård hittar du orterna Fiskebäckskil, Rågårdsvik, Stockevik, Östersidan och Grundsund där tv-serien “Saltön” spelades in. Skaftö är ett paradis för fritidsfiskare, men du kan också promenera, cykla eller hyra kajak för att komma närmare den vackra naturen.

Svartsö, Stockholm

Ta båten från stan till Svartsö som är en av de större öarna i Stockholms mellanskärgård. Här kan du vandra eller hyra cykel och njuta av maten på Svartsö krog som blev rekommenderad i White Guide 2017. Vill du stanna över natten går det hyra en av de charmiga sjöbodarna eller slå upp ditt eget tält.

Gottskär, Halland

Längs med den snirkliga Hallandskusten finns gott om charmiga städer, bad och fiskelägen. På Onsalahalvön, en knapp mil från vackra Kungsbacka, hittar du till exempel Gottskär. Här kan du hyra en kajak och glida runt mellan kobbar och skär, eller smaka den berömda hallontårtan på Jönssons konditori vid hamnen som lever upp under sommaren.

Skanör och Falsterbo, Skåne

På dessa två exklusiva semesterorter fanns förr medeltida befästningar och fiskebyar. De stora mängder sill som fanns längs kusterna lockade fiskare och köpmän från hela världen. Idag kan du beundra pittoresk bebyggelse, historiska lämningar, vackra vyer över strandängar och hav samt badstränder i världsklass.

Brändaholm, Blekinge

I Blekinge hittar du Sveriges sydligaste skärgård med fina stränder och fiskelägen. Här kan du exempelvis besöka utflyktsmålet Brändaholm, ett pittoreskt kolonistugeområde med unik bebyggelsemiljö från 1920-talet. Det vackra och natursköna läget på en av Karlskronas öar, Dragsö, har bevarats intakt i decennier och är mycket omtyckt bland besökare.